Informujemy, że na tej stronie stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Jeśli chcą Państwo zmienić tę opcję, należy zmienić ustawienia przeglądarki dotyczące przechowywania i uzyskiwania dostępu do plików cookies w Państwa komputerze. Rozumiem komunikat.

Kliknij tu aby zamknąć powiadomienie.

W Zagłębiu

dodane 17.02.2014

Karnawał pachnący pomarańczami w AfreeKANIE

[Sosnowiec]

Każdy, kto we wtorek 18 lutego o godz. 18.00 odwiedzi restaurację AfreeKANA, skosztuje karnawałowych potraw z pomarańczą, otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania. To kolejna odsłona projektu pn. „Gotowanie w AfreeKANIE”, na który wstęp i udział w pokazie kulinarnym jest nieodpłatny.


Pomarańcze, które zdominują lutowe spotkanie miłośników kuchni w restauracji AfreeKANA, charakteryzują się bogactwem odmian i co za tym idzie – rozmaitym zastosowaniem. Choć dzisiaj te cytrusowe owoce są popularne i powszechnie dostępne, jeszcze wcale nie tak dawno były synonimem luksusu i egzotyki, a w naszych domach gościły prawie wyłącznie w okresie świątecznym.


Pomarańcze to nie tylko słodko-kwaśny miąższ, skrywający bogactwo soku. To też olejki, miody, marmolady, a nawet herbata. Za sprawą aromatu, zastosowanie ma również pomarańczowa skórka, którą kandyzujemy i dodajemy do deserów.


- Pomarańcze najczęściej kojarzą się z sokiem, owocami jedzonymi na surowo lub wypiekami. Dziś można je kupić w każdym sklepie, a ich cena, szczególnie w okresie zimowym, to zaledwie kilka złotych za kilogram. Choć najłatwiej o słodkie i popularne odmiany, można też spotkać sprowadzane z Włoch i Hiszpanii krwiste, bardzo soczyste pomarańcze o ciemnoczerwonym miąższu lub pomarańcze z Sewilli - bardzo intensywne w smaku, nieco gorzkawe, idealne na przetwory i ekstrakty – przybliża temat spotkania Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca projekt .


- Warto zatem przyjrzeć się rozmaitym daniom z pomarańczą w roli głównej i trochę poeksperymentować. Szczególnie w okresie karnawału sprawdzą się przepisy na nieco bardziej ekskluzywną ucztę z pomarańczy. Przekąski, zupy, sałatki, desery, a wszytko cudownie pachnące i bajecznie pomarańczowe. Właśnie takie będzie najbliższe spotkanie w ramach „Gotowania w AfreeKANIE” - zachęca do udziału w pokazie kulinarnym Barbara Surmacz-Dobrowolska.

 

(s)

 

 

 

Wróć Archiwum działu

Alert

 

Jesteś świadkiem ważnego wydarzenia?
Urzędnicza bezmyślność dobrowadza Cię do szału?
Wiesz o czymś, co może zainteresować media?

 

Napisz do "Wiadomości Zagłębia": redakcja@wiadomoscizaglebia.pl

KONKURSY

 

PRACA

 

 

 

 

Adres redakcji:

"Wiadomości Zagłębia"
ul. Kilińskiego 43

41-200 Sosnowiec

e-mail: redakcja@wiadomoscizaglebia.pl