Informujemy, że na tej stronie stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Jeśli chcą Państwo zmienić tę opcję, należy zmienić ustawienia przeglądarki dotyczące przechowywania i uzyskiwania dostępu do plików cookies w Państwa komputerze. Rozumiem komunikat.

Kliknij tu aby zamknąć powiadomienie.

W Zagłębiu

dodane 17.11.2015

Maluchy upieką kołacz

[Sosnowiec]

W najbliższą sobotę Piaskownica Kulturalna wraz Fabryką Kurtosza
zaprasza na warsztaty kulinarne z cyklu Kuchnia Malucha. Kolejne zajęcia adresowane do dzieci w wieku 5-12 lat odbędą się 21 listopada o godz. 10.00.


Kurtosz Kołacz to wyjątkowe ciasto drożdżowe, owinięte na wałek i wypiekane w specjalnym piecu, gdzie nabiera rumieńców a skarmelizowany cukier tworzy chrupiącą skórkę. Każdy według własnego uznania może wybrać posypki z cynamonu, kakao, kokosu czy orzechów.


Nazwa ciasta wywodzi się od słów Kurto czyli komin i Kalacs czyli bochenek. Po raz pierwszy ciastko zostało wypieczone przez Szeklerów, czyli węgierskojęzyczną grupę etniczną zamieszkałą w środkowej części Transylwanii w Rumunii. Na świecie znane również jako Chimney Cake, Trdelnik, Horn Cake, Stove Cake, Székely Cake, Hungarian Twister, Куртош калач, Kurtosh czy Cozonac Secuiesc.


Koszt udzialu w warsztatach to 30 zł od osoby. W cenę wliczone są wszelkie potrzebne materiały do realizacji warsztatów, które potrwają ok. 2 godziny. Zapisy na zajęcia będą przyjmowane do 20 listopada pod adresem biuro@piaskownicakulturalna.pl lub tel.: 519153 291.

 

(s)

Wróć Archiwum działu

Alert

 

Jesteś świadkiem ważnego wydarzenia?
Urzędnicza bezmyślność dobrowadza Cię do szału?
Wiesz o czymś, co może zainteresować media?

 

Napisz do "Wiadomości Zagłębia": redakcja@wiadomoscizaglebia.pl

KONKURSY

 

PRACA

 

 

 

 

Adres redakcji:

"Wiadomości Zagłębia"
ul. Kilińskiego 43

41-200 Sosnowiec

e-mail: redakcja@wiadomoscizaglebia.pl